Színszűrő váltó

2000 nyarának végére végre befejeződött  a CMY színszűrő váltó fejlesztése! Még az elmúlt évben kezdődött minden, a szűrő üvegek beszerzése az OPTECINC-töl, a mechanika kialakítása, aztán az elektronikus vezérlés elkészítése, végül a szoftver (és a hibajavítgatásokról se feledkezzünk meg). Hát lássuk a történetet részletesen:

Hát ez lett belőle:


Szűrőváltó és kontrol dobozSzűrőváltóA szűrőváltó motorházán egy szabványos, nyolcpólusú hálózati kábel csatlakozik. Ez a kontrol dobozba (bal alsó) csatlakozik. A bal felső csatlakozó egy 9 pólusú soros port hosszabbító, míg a jobboldaliak párhuzamisított tuhel tápvezetékek. Egyikük (bármelyik, mert párhuzamosítva vannak) a CCD kamera táp dobozához kapcsolva, a másik maga a kamera táphoz kötendő csatlakozója.A szoftver pedig ilyen egyszerű:

Szűrőváltó vezérlő szoftvereA középső, szürke körre kattintva alapállapotba áll a mechanika (Home Position). Ez bármikor megtehető, indításkor szükséges. Egy színes körre kattintva az fordul be a felső pozícióba, azon "látunk át". A szűrő megnevezése a vágólapra (ClipBoard) kerül, a készülő kép FITS fejébe érdemes (nem csak feledékenyeknek) ezt egy CTR-V leütésével betenni.

Beállítható természetesen a használt soros port (COM1...4), az egyes filterpozíciókban megjelenítendő szín, valamint a vágólapra kerülő szöveg. A motor sebessége is hangolható a konfiguráció leírásában.

Ja, sebesség! Egy teljes körülfordulás nem több, mint 2-3 másodperc!