Háttér információk

... a képekről

A képek az AstroArt képfeldolgozó program segítségével készültek. Majd valamennyi kép több "elemi", néhányszor tíz másodperctől egy-két percig terjedő integrációjú kép összegeként állt elő. A tucatnyi válogatott kép több mint félezer felvétel "mellékterméke".

... az eszközökről

A képek legtöbbje egy 10"-es MEADE gyártmányú LX200 mechanikájú Schmidt-Cassegrain rendszerü távcsővel készült. A fókuszviszony bolygóképek esetén az alap f/10 illetve 2x Barlow után f/20, míg a mélyégképek az alapfókusszal, illetve f/6.3 és f/3.3 reduktorokkal készültek. Az Észak-Amerika és az Androméda ködökről készült képek 2/135-ös teleobjektívvel készültek.

A legfontosabb eszköz, a kamera, egy StartlightXpress HX 516 típusú CCD képfelvevő. Pixelei 7.4 mikrométeres négyzetes cellák, 660 oszlopban és 500 sorban elrendezve, ami f/3.3 estén a 2" pixel felbontás mellet majd fél fok képátlót ad!

Az eszközök sora (hosszú fejlesztés után) 2000 nyarának végére egy GEMINI Bt. mechanikájú, Beke Csaba elektronikájú, saját fejlesztésű szoftverrel hajtott OPTEC INC.-től származó CMY szűröket tartalmazó színszűrőváltóval egészült ki.

... a módszerekről

Ez olyan hosszú fejezet lehetne, hogy el sem kezdem leírni. Szívesem cserélek viszont tapasztalatokat a kitelepülés, pólusra állás, fókuszálás, integrációs idő meghatározás, képfeldolgozás, asztrometria fotometria és még számtalan más témában is, akár e-mailben vagy az amatőrcsillagász találkozókon "élőben" is.

... magamról

A gimnáziumi korom "fanatikus" amatőrsége, észlelősége után így közép koromban, immáron három éve "újra kezdő" vagyok. Alapvetően a CCD technika, képkészítés és azok feldolgozása (asztrometria, fotometria) érdekel. Matematikusi végzettségem és a számítástechnikával kapcsolatos foglalkozásom szinte egyenes úton vezetett ebbe az "állapotba".